Lubicie dynie 🎃🎃🎃?

Czy macie swoje ulubione sposoby jej podawania?

U mnie w domu najlepiej sprawdza się w trzech wersjach:…
– w zupie
– pieczona
– oraz kiszona.

Dziś będzie szybka zupa z dyni z kaszą jaglaną, nawilżająca i odśluzowująca, ogrzewająca i lekkostrawna, wspaniale się wkomponowuje w tą pogodę.

Kasza Jaglana – nie raz już pisałam, na ten moment:
– bardzo potrzebna jako pogromca śluzu,
– zachęcam do jej prażenia przed gotowaniem.

DYNIA
– jest skarbnicą witamin i wielu składników odżywczych.
– Dzięki intensywnemu kolorowi jest bogactwem witaminy A, witamin z grupy B, witamy C oraz PP.
– Jak również magnezu, potasu, żelaza, wapnia i fosforu.
– bogata w błonnik i niskokaloryczna, jeśli chcesz zrzucić wagę – wprost idealna.

Korzystajmy z sezonu dyniowego, jest ona teraz ogólnie dostępna i tania.

Zdrowotnie będzie pomocna :
– przy występowaniu zaparć
– jest lekkostrawna i pomaga łagodnie oczyszczać układ pokarmowy
– ma również właściwości przeciwzapalne,
– wzmacnia odporność
– wspomaga łagodne oczyszczanie pęcherza i dróg moczowych
– obniża poziom cholesterolu we krwi.

Gdy gotujecie dynie, pod żadnym pozorem nie wyrzucajcie pestek dyni, znakomicie oczyszczają z pasożytów, szczególnie zalecane u dzieci ❗️

Fitosterole zawarte w pestek dyni znakomicie działają na męską potencję, zapobiegają stanom zapalnym prostaty.

♨️♨️♨️♨️♨️♨️♨️Szybka zupa z dyni z kaszą jaglaną♨️♨️♨️♨️♨️♨️♨️

– 1 litr wrzątku lub zupy mocy
– 1 łyżeczka masła
– ¼ szklanki uprażonej kaszy jaglanej
– 2 średnie marchewki
– 1 niewielka pietruszka
– ok. 700 g dyni
– 1 plaster świeżego imbiru (jego wielkość zależy od tego jak bardzo imbirową zupę lubimy 😊)
– kilka ziarenek pieprzu
– sól do smaku
– 1 jabłko
– 1 garść suszonej żurawiny
– garść pestek dyni do posypania przy podaniu.

✅Do wrzątku, lub uprzednio przygotowanego bulionu dodać obrane i pokrojone warzywa, masło oraz kaszę jaglaną oraz pozostałe składniki.
✅Gotować zupę ok. pół godziny, zmiksować i przed podaniem posypać na talerzu pestkami.

Smacznego ❗️✅❗️🎃.