Lubicie dynię 🎃🎃🎃?
Czy macie swoje ulubione sposoby jej podawania?
U mnie w domu najlepiej sprawdza się w trzech wersjach:
- w zupie
- pieczona
- oraz kiszona.
Dziś będzie szybka zupa z dyni z kaszą jaglaną, nawilżająca i odśluzowująca, ogrzewająca i lekkostrawna, wspaniale się wkomponowuje w tę pogodę.
Lecznicza moc składników
Kasza Jaglana – nie raz już pisałam, na ten moment:
- bardzo potrzebna jako pogromca śluzu,
- zachęcam do jej prażenia przed gotowaniem.
DYNIA
- jest skarbnicą witamin i wielu składników odżywczych.
- dzięki intensywnemu kolorowi jest bogactwem witaminy A, witamin z grupy B, witamy C oraz PP. Również magnezu, potasu, żelaza, wapnia i fosforu.
- bogata w błonnik i niskokaloryczna, jeśli chcesz zrzucić wagę – wprost idealna.
Kiedy pomoże nam dynia?
Korzystajmy z sezonu na dynię, jest ona teraz ogólnie dostępna i tania.
Zdrowotnie będzie pomocna :
- przy występowaniu zaparć,
- jest lekkostrawna i pomaga łagodnie oczyszczać układ pokarmowy,
- ma również właściwości przeciwzapalne,
- wzmacnia odporność
- wspomaga łagodne oczyszczanie pęcherza i dróg moczowych
- obniża poziom cholesterolu we krwi.
Gdy gotujecie dynię, pod żadnym pozorem nie wyrzucajcie pestek dyni, znakomicie oczyszczają z pasożytów, szczególnie są zalecane u dzieci ❗️
Fitosterole zawarte w pestkach dyni znakomicie działają na męską potencję, zapobiegają stanom zapalnym prostaty.
Szybka zupa z dyni z kaszą jaglaną
- 1 litr wrzątku lub zupy mocy
- 1 łyżeczka masła
- ¼ szklanki uprażonej kaszy jaglanej
- 2 średnie marchewki
- 1 niewielka pietruszka
- ok. 700 g dyni
- 1 plaster świeżego imbiru (jego wielkość zależy od tego jak bardzo imbirową zupę lubimy 😊)
- kilka ziarenek pieprzu
- sól do smaku
- 1 jabłko
- 1 garść suszonej żurawiny
- garść pestek dyni do posypania przy podaniu.
✅Do wrzątku, lub uprzednio przygotowanego bulionu dodać obrane i pokrojone warzywa, masło oraz kaszę jaglaną oraz pozostałe składniki.
✅Gotować zupę ok. pół godziny, zmiksować i przed podaniem posypać na talerzu pestkami.
Smacznego.