|

Zupa z dyni – odśluzowująca

Lubicie dynię 🎃🎃🎃?

Czy macie swoje ulubione sposoby jej podawania?

U mnie w domu najlepiej sprawdza się w trzech wersjach:

  • w zupie
  • pieczona
  • oraz kiszona.

Dziś będzie szybka zupa z dyni z kaszą jaglaną, nawilżająca i odśluzowująca, ogrzewająca i lekkostrawna, wspaniale się wkomponowuje w tę pogodę.

Lecznicza moc składników

Kasza Jaglana – nie raz już pisałam, na ten moment:

  • bardzo potrzebna jako pogromca śluzu,
  • zachęcam do jej prażenia przed gotowaniem.

DYNIA

  • jest skarbnicą witamin i wielu składników odżywczych.
  • dzięki intensywnemu kolorowi jest bogactwem witaminy A, witamin z grupy B, witamy C oraz PP. Również magnezu, potasu, żelaza, wapnia i fosforu.
  • bogata w błonnik i niskokaloryczna, jeśli chcesz zrzucić wagę – wprost idealna.

Kiedy pomoże nam dynia?

Korzystajmy z sezonu na dynię, jest ona teraz ogólnie dostępna i tania.

Zdrowotnie będzie pomocna :

  • przy występowaniu zaparć,
  • jest lekkostrawna i pomaga łagodnie oczyszczać układ pokarmowy,
  • ma również właściwości przeciwzapalne,
  • wzmacnia odporność
  • wspomaga łagodne oczyszczanie pęcherza i dróg moczowych
  • obniża poziom cholesterolu we krwi.

Gdy gotujecie dynię, pod żadnym pozorem nie wyrzucajcie pestek dyni, znakomicie oczyszczają z pasożytów, szczególnie są zalecane u dzieci ❗️

Fitosterole zawarte w pestkach dyni znakomicie działają na męską potencję, zapobiegają stanom zapalnym prostaty.

Szybka zupa z dyni z kaszą jaglaną

  • 1 litr wrzątku lub zupy mocy
  • 1 łyżeczka masła
  • ¼ szklanki uprażonej kaszy jaglanej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 niewielka pietruszka
  • ok. 700 g dyni
  • 1 plaster świeżego imbiru (jego wielkość zależy od tego jak bardzo imbirową zupę lubimy 😊)
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 jabłko
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • garść pestek dyni do posypania przy podaniu.

✅Do wrzątku, lub uprzednio przygotowanego bulionu dodać obrane i pokrojone warzywa, masło oraz kaszę jaglaną oraz pozostałe składniki.
✅Gotować zupę ok. pół godziny, zmiksować i przed podaniem posypać na talerzu pestkami.

Smacznego.

Podobne wpisy