Dzisiaj przychodzę do Ciebie z przepisem na zakwas buraczany, który jest eliksirem zdrowia. To dla mnie jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych czerwonych
trunków.
Dalczego zakwas buraczany?
Buraki wzmacniają odporność, zapobiegają anemii, dostarczają wielu antyoksydantów, witamin i minerałów m.in. żelaza, wapnia, potasu i magnezu, wzmacniają układ krwionośny, oczyszczają również wątrobę. Ukiszony ekstrakt z buraków ma spotęgowane właściwości buraków surowych, dodatkowe ilości witaminy C i B. Występujący w zakwasie kwas mlekowy i błonnik pobudzają pracę jelit, a przy tym działają odtruwająco i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.
Zakwas buraczany – jak go przygotować?
Czas przygotowania: 5 minut + 5 dni oczekiwania
Składniki na słoik:
- 500 g buraków
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka pieprzu
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
- Buraki obrać i pokroić na ósemki. Układać ciasno w czystym słoju, pomiędzy buraki wciskając wszystkie przyprawy. Na koniec wsypać sól oraz wlać wodę, zamknąć słój i potrząsnąć kilka razy. Postawić i delikatnie odkręcić, aby nakrętka była luźniej zakręcona.
- Zamknięty słoik odstawić do kuchennej szafki na około 5 – 7 dni. Po czterech dniach można odkręcić słoik i sprawdzić czystą łyżeczką smak zakwasu i w zależności od stopnia kwasowości pozostawić go jeszcze na na 1 – 3 dni. Zakwas jest dobry, kiedy ma głęboki, lekko kwaskowaty aromat i ciemną barwę.
Kilka porad
Aby mieć pewność, że zakwas buraczany na pewno się uda:
- Upewnij się, że słoik jest czysty – dla pewności dobrze jest go wcześniej wyparzyć.
- Wszystkie buraki muszą być przykryte wodą, nie mogą wystawać poza poza jej wysokość.
- Jeśli na szczycie zakwasu zebrała się piana, to nic złego – dopóki w słoiku nie ma pleśni, zakwas jest dobry.
- Gotowy zakwas można przełożyć do lodówki i zużyć w ciągu tygodnia lub dwóch.
- Polecam od razu użyć większych ilości, np. 3 litrowego słoika i proporcjonalnie składników.
Mam nadzieję, że skorzytsasz z mojego przepisu.