|

Zakwas buraczany – eliksir zdrowia

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”4.16″ global_colors_info=”{}”][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”4.16″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.16″ custom_padding=”|||” global_colors_info=”{}” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.19.2″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″]

Dzisiaj przychodzę do Ciebie z przepisem na zakwas buraczany, który jest eliksirem zdrowia. To dla mnie jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych czerwonych
trunków.

Dalczego zakwas buraczany?

 

Buraki wzmacniają odporność, zapobiegają anemii, dostarczają wielu antyoksydantów, witamin i minerałów m.in. żelaza, wapnia, potasu i magnezu, wzmacniają układ krwionośny, oczyszczają również wątrobę. Ukiszony ekstrakt z buraków ma spotęgowane właściwości buraków surowych, dodatkowe ilości witaminy C i B. Występujący w zakwasie kwas mlekowy i błonnik pobudzają pracę jelit, a przy tym działają odtruwająco i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.

 

Zakwas buraczany – jak go przygotować?

 

Czas przygotowania: 5 minut + 5 dni oczekiwania


Składniki na słoik:

  • 500 g buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Bu­ra­ki obrać i po­kro­ić na ósem­ki. Ukła­dać cia­sno w czy­stym słoju, po­mię­dzy bu­ra­ki wci­ska­jąc wszyst­kie przy­pra­wy. Na ko­niec wsy­pać sól oraz wlać wodę, za­mknąć słój i po­trzą­snąć kilka razy. Po­sta­wić i de­li­kat­nie od­krę­cić, aby na­kręt­ka była luź­niej za­krę­co­na.
  2. Za­mknię­ty słoik od­sta­wić do ku­chen­nej szaf­ki na około 5 – 7 dni. Po czte­rech dniach można od­krę­cić słoik i spraw­dzić czy­stą ły­żecz­ką smak za­kwa­su i w za­leż­no­ści od stop­nia kwa­so­wo­ści po­zo­sta­wić go jesz­cze na na 1 – 3 dni. Za­kwas jest dobry, kiedy ma głę­bo­ki, lekko kwa­sko­wa­ty aro­mat i ciem­ną barwę.

Kilka porad

 

Aby mieć pewność, że zakwas buraczany na pewno się uda:

  • Upew­nij się, że słoik jest czy­sty – dla pew­no­ści do­brze jest go wcze­śniej wy­pa­rzyć.
  • Wszyst­kie bu­ra­ki muszą być przy­kry­te wodą, nie mogą wy­sta­wać poza poza jej wy­so­kość.
  • Jeśli na szczy­cie za­kwa­su ze­bra­ła się piana, to nic złego – do­pó­ki w sło­iku nie ma ple­śni, za­kwas jest dobry.
  • Go­to­wy za­kwas mo­żna prze­ło­żyć do lo­dów­ki i zużyć w ciągu tygodnia lub dwóch.
  • Polecam od razu użyć większych ilości, np. 3 litrowego słoika i proporcjonalnie składników.

Mam nadzieję, że skorzytsasz z mojego przepisu.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *