Szparagi misowo-sojowe
Szparagi zawierają ogromne bogactwo witamin i składników mineralnych. Mają właściwości przeciwnowotworowe, wspierają rozwój płodu, mają bardzo mało kalorii – jedynie 18 kcal na 100 g oraz, a może przede wszystkim, są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
Sos:
- 1 łyżka jasnego miso
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki wody
- Do dekoracji: drobno pokrojony szczypiorek, prażony biały sezam
Przygotowanie:
Ugotować szparagi w osolonej wodzie przez kilka minut.
Podczas gotowania szparagów można przygotować sos. Zmieszać wszystkie składniki w blenderze lub energicznie rozmieszać przy pomocy trzepaczki, ew. doprawić przyprawami.
Ugotowane szparagi wyłożyć na talerz, posypać szczypiorkiem, sezamem i gotowe.
W naszym domu najlepiej smakują podawane z ryżem jaśminowym.