Szaszłyki na grilla i nie tylko
Korzystajmy z bogactwa świeżych warzyw i pięknej pogody dla wspólnych spotkań przyrządzając wspólne szaszłyki 🙂
Składniki na sos:
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 ząbki czosnku, świeże zioła: bazylia, kolendra, rozmaryn
- Sól do smaku, sos sojowy
- 1 łyżka octu balsamicznego
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmieszać, aby powstał sos.
Pozostałe składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone cebule średniej wielkości
- Garść oliwek
- 30 dag pieczarek
- 2 młode cukinie
- Kilka kromek chleba razowego lub bezglutenowego,
W wersji mięsnej: kawałki dowolnego mięsa
Do zaprawy (sosu) włożyć pokrojone papryki, kapelusze pieczarek, cebulę pokrojoną w ćwiartki, oliwki, cukinie pokrojone w plastry, chleb lub mięso pokrojone w kostkę. Macerować wszystkie składniki przez około godzinę.
Po tym czasie nałożyć składniki na patyczki.
W domowych warunkach piec w piekarniku ok. 30 minut, a w sezonie grillowym na grillu lub przy ognisku aż do miękkości składników szaszłyków.
Smacznego 🙂