Wiem, że dla większości z Was to nie to samo, co prawdziwa glutenowa pizza, ale warto spróbować takiej lekkiej warzywnej alternatywy.  To bezglutenowa pizza z kalafiorem.

U nas w domu przyjęła się znakomicie, spróbujcie sami.

Składniki na spód:

  • 1 większy kalafior, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz do smaku.

Sos:

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oregano i bazylia, 

Dodatki:

Tutaj pełna dowolność.

U mnie:

  • papryka czerwona, żółta i zielona
  • cukinia 
  • suszone pomidory z oleju
  • oliwki 
  • świeża bazylia i oregano 

Wykonanie:

Pół kalalafiora ugotować, a drugie pół zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć delikatnie i zblendować z ugotowaną częścią kalafiora razem na puree, dodać starty kalafior. 
​Rozmarować masę na blaszce wyłożonej papierem i piec ok. 25 minut w temperaturze 180 st C.

Podczas oczekiwania można przygotować sos przez połączenie podsmażonego czosnku z przyprawami. 

Na pizzy ułożyć warzywa pokrojone w plastry lub słupki i dowolne składniki. Jeśli używam cukinię, to grilluję ją delikatnie na patelni, po upieczeniu nakładam świeże zioła. 

Smaczego 🙂

Entdecken Sie die besten Steroide auf https://steroids-safe.com/.