Wiem, że dla większości z Was to nie to samo, co prawdziwa glutenowa pizza, ale warto spróbować takiej lekkiej warzywnej alternatywy. To bezglutenowa pizza z kalafiorem.
U nas w domu przyjęła się znakomicie, spróbujcie sami.
Składniki na spód:
- 1 większy kalafior,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz do smaku.
Sos:
- 1 szklanka przecieru pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- oregano i bazylia,
Dodatki:
Tutaj pełna dowolność.
U mnie:
- papryka czerwona, żółta i zielona
- cukinia
- suszone pomidory z oleju
- oliwki
- świeża bazylia i oregano
Wykonanie:
Pół kalalafiora ugotować, a drugie pół zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć delikatnie i zblendować z ugotowaną częścią kalafiora razem na puree, dodać starty kalafior.
Rozmarować masę na blaszce wyłożonej papierem i piec ok. 25 minut w temperaturze 180 st C.
Podczas oczekiwania można przygotować sos przez połączenie podsmażonego czosnku z przyprawami.
Na pizzy ułożyć warzywa pokrojone w plastry lub słupki i dowolne składniki. Jeśli używam cukinię, to grilluję ją delikatnie na patelni, po upieczeniu nakładam świeże zioła.
Smaczego 🙂