Kochani,
mamy teraz dostępne bogactwo świeżych warzyw i owoców, korzystajmy z nich dla zdrowia, pijąc soki.

Opracowałam dla Was kilka pro zdrowotnych kombinacji, mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.

Pogromca stresu: marchewka, korzeń selera, burak.

Przepis:

  • 4 duże marchewki,
  • 1 korzeń selera,
  • 2 małe buraki,
  • można dodać 1 łyżeczkę dowolnego oleju tłoczonego na zimno.

Stres nie dość, że nie jest przyjemny. Ma zgubny wpływ na układ odpornościowy, ten sok pomoże zniwelować niepożądane efekty stresu.

Obecny w marchewkach beta-karoten pomaga chronić organizm przed stresem oksydacyjnym i zgubnymi skutkami długotrwałego napięcia.

Korzeń selera obniża ciśnienie krwi i dostarcza systemowi nerwowemu wspaniałego kojącego koktajlu złożonego z witamy C, witaminy B6 i wapnia.

Wyjątkowo bogaty w kwas foliowy burak jest jednym z najlepszych naturalnych poprawiaczy nastroju.

Piękna opalenizna: jabłko, marchew, olej z wiesiołka

Przepis:

  • 4 jabłka,
  • 3 duże marchewki,
  • 1 łyżka oleju z wiesiołka.

Znakomicie nawilża organizm i skórę.  

Witamina C z jabłek pomaga w budowaniu kolagenu – białka tkanki łącznej odpowiedzialnego za elastyczność skóry.

Beta karoten obecny w marchewkach wzmaga aktywność kwasów tłuszczowych, przede wszystkim kwasu gamma-linolenowego, znajdującego się w oleju z wiesiołka. Kwasy tłuszczowe omega-6 wspierają proces regeneracji komórek, odżywiają skórę i zapobiegają tworzeniu się zmarszczek.

Olej z wiesiołka obfituje również w witaminę E – kolejny niezwykle ważny składnik diety, której celem jest zdrowe ciało i dobry wygląd.

Sprawny umysł, świetna pamięć – brokuł, zielona fasola, kapusta, olej sezamowy.

Przepis:

  • 3 różyczki brokułu,
  • pół mniejszej kapusty,
  • ok. 25 strąków zielonej fasoli,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego.

Ta zielona, smakowita mieszanka jest bogata w witaminy z grupy B poprawiające sprawność umysłu.

Wszystkie warzywa zawierają znaczne ilości witaminy z grupy B, które są kluczowe dla zachowania dobrej pamięci i wysokiej koncentracji. Brokuły dostarczają również cynku – minerału zapobiegającemu depresji, brakowi apetytu, utracie koncentracji.

Mangan z zielonej fasoli wpływa na stabilność nastroju, a witamina B6 znajdująca się w kapuście uczestniczy w tworzeniu kilku ważnych neuroprzekaźników niezbędnych do wydajnej pracy mózgu. Ojej sezamowy dodaje miksturze charakterystycznego smaku oraz cennych kwasów tłuszczowych omega-3.

Na zdrowie 🙂