Zachęcam do wypróbowania pysznej i zdrowej sałatki jaglano buraczanej. Dzięki połączeniu składników o prozdrowotnych właściwościach znakomicie oczyszcza organizm ze śluzu (pozostałości kaszli i katarów), oczyszcza jelita, wzmacnia krew i wzmacnia odporność.

Sałatka jaglano-buraczana

Składniki:

  • 2-3 gotowane buraki;
  • kasza jaglana (kilka łyżek gotowanej na sypko);
  • jedna cebula;
  • pęczek kolendry;
  • 1/2  szklanki prażoneych pestek dyni;
  • 1 ząbek czosnku;
  • odrobina miodu dla zbalansowania smaku;
  • ocet balsamiczny (2-3 łyżki lub do smaku);
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego;
  • kmin rzymski, kurkuma, imbir, kolendra po szczypcie do smaku;
  • sos sojowy lub sól do smaku.

Wykonanie:

Buraki ugotować, kaszę jaglaną również, najlepiej wcześniej wyprażyć. Buraki obrać i pokroić w kostkę. Cebulkę i kolendrę posiekać.

Wymieszać wszystkie składniki (prócz pestek dyni) z pokrojonymi warzywami. Odstawić do “przegryzienia się” smaków.

Posypać całość prażonymi pestkami dyni.

Smacznego 🙂