Zachęcam do wypróbowania pysznej i zdrowej sałatki Dzięki połączeniu składników o prozdrowotnych właściwościach, sałatka jaglano-buraczana znakomicie oczyszcza organizm ze śluzu (pozostałości kaszlu i kataru), oczyszcza jelita, wzmacnia krew i odporność.
Sałatka jaglano-buraczana – przepis
Składniki:
- 2-3 gotowane buraki;
- kasza jaglana (kilka łyżek gotowanej na sypko);
- jedna cebula;
- pęczek kolendry;
- 1/2 szklanki prażonych pestek dyni;
- 1 ząbek czosnku;
- odrobina miodu dla zbalansowania smaku;
- ocet balsamiczny (2-3 łyżki lub do smaku);
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego;
- kmin rzymski, kurkuma, imbir, kolendra – po szczypcie do smaku;
- sos sojowy lub sól do smaku.
Wykonanie:
Buraki ugotować, kaszę jaglaną również, najlepiej wcześniej wyprażyć. Buraki obrać i pokroić w kostkę. Cebulkę i kolendrę posiekać.
Wymieszać wszystkie składniki (prócz pestek dyni) z pokrojonymi warzywami. Odstawić do “przegryzienia się” smaków, wtedy sałatka jaglano-buraczana smakuje najlepiej!
Posypać całość prażonymi pestkami dyni.
Smacznego 🙂