Czy lubicie dania jednogarnkowe? Ja bardzo!! 🍲
Drodzy zwolennicy #thermomix – tak to post też dla Was. O czym? O pysznym leczo z cukini!
Często wrzucam do garnka to, co mam zjadliwego pod ręką przyprawiam „na oko”. Wtedy wychodzi coś przepysznego, innowacyjnego, czego nie jestem w stanie powtórzyć, a czasem mi się przypala. 😊 I nie ma obiadu 😊…
Nie jestem kucharką idealną, ale wiem jak ważne i fundamentalne jest dobre żywienie, że nie chcę i nie mogę inaczej…
Zachęcam Was do korzystania z naszych sezonowych produktów. Kalarepę i cukinie mamy nadal dostępne pyszne i świeże.
POTRAWKA Z CUKINII I KALAREPY à la LECZO
Składniki (na 2-2,5 osoby ;):
- cukinia mała ze skórką (2 szt.)
- kalarepka lub rzepa (1szt.)
- pomidory (3 szt.) (można pominąć lub dodać paprykę)
- cebula, czosnek
- kurkuma
- sól/pieprz
- garść świeżych lub suszonych ziół (u mnie majeranek, oregano, imbir, kolendra)
- tłuszcz do duszenia (kokosowy, masło)
Wykonanie:
- na patelnię wlać niedużą ilość tłuszczu,
- dodać kilka szczypt kurkumy i zeszklić pokrojoną grubo cebulę,
- dorzucić pokrojoną we “frytki” lub w kostkę kalarepkę,
- następnie cukinię a na końcu pomidory,
- doprawić do smaku oraz dodać zioła i wymieszać całość.
Podawać jako danie jednogarnkowe solo lub w towarzystwie kaszy gryczanej bądź jaglanej.
Smacznego!