Czy lubicie dania jednogarnkowe? Ja bardzo!! 🍲
Drodzy zwolennicy #thermomix – tak to post też dla Was. O czym? O pysznym leczo z cukini!

Często wrzucam do garnka to, co mam zjadliwego pod ręką przyprawiam „na oko”. Wtedy wychodzi coś przepysznego, innowacyjnego, czego nie jestem w stanie powtórzyć, a czasem mi się przypala. 😊 I nie ma obiadu 😊…

Nie jestem kucharką idealną, ale wiem jak ważne i fundamentalne jest dobre żywienie, że nie chcę i nie mogę inaczej…
Zachęcam Was do korzystania z naszych sezonowych produktów. Kalarepę i cukinie mamy nadal dostępne pyszne i świeże.

POTRAWKA Z CUKINII I KALAREPY à la LECZO

Składniki (na 2-2,5 osoby ;):

  • cukinia mała ze skórką (2 szt.)
  • kalarepka lub rzepa (1szt.)
  • pomidory (3 szt.) (można pominąć lub dodać paprykę)
  • cebula, czosnek
  • kurkuma
  • sól/pieprz
  • garść świeżych lub suszonych ziół (u mnie majeranek, oregano, imbir, kolendra)
  • tłuszcz do duszenia (kokosowy, masło)

Wykonanie:

  • na patelnię wlać niedużą ilość tłuszczu,
  • dodać kilka szczypt kurkumy i zeszklić pokrojoną grubo cebulę,
  • dorzucić pokrojoną we “frytki” lub w kostkę kalarepkę,
  • następnie cukinię a na końcu pomidory,
  • doprawić do smaku oraz dodać zioła i wymieszać całość.

Podawać jako danie jednogarnkowe solo lub w towarzystwie kaszy gryczanej bądź jaglanej.

Smacznego!