Miód majowy mniszkowy
Chciałam Wam przypomnieć, że zostało niewiele czasu zanim piękne żółte kwiaty mniszka zamienią się w dmuchawce.
Bardzo wartościowe są wszystkie części mniszka lekarskiego, kwiaty, liście zarówno i korzeń.
W naszej rodzinnie ulubionym przetworem jest miód mniszkowy. Jest bardzo zdrowy, ale i smaczny, co szczególnie istotne dla mojej córeczki.
Warto mieć go pod ręką, gdy zaczyna drapać w gardle lub w początkach kaszlu, natomiast prozdrowotnych właściwości jest wiele więcej:
- łagodzi stany zapalne żołądka
- wspomaga usuwanie egzem skórnych
- ma właściwości przeciwmiażdżycowe
- działa żółciopędne, pobudza trawienie oraz oczyszczanie i regeneracje wątroby
- jak również wspomaga ogólne oczyszczanie organizmu.
Aby zrobić miód mniszkowy potrzeba:
- ok. 500 dobrze rozwiniętych główek mniszka
Bardzo ważne, aby były one z czystych terenów, z dala od dróg i zabudowań.
- sok z dwóch cytryn
- 1 litr wody
- 1 kg miodu
Zebrane najlepiej w słoneczny dzień główki mniszka należy rozłożyć na białym papierze, aby części goście kwiatów mniszka – czarne robaczki wyemigrowały z niego. Gdy już ich nie będzie włóż kwiatki do obszernego garnka i zalej 1 litrem wody. Gotuj ok. 1 godziny na wolnym ogniu. Po godzinnym gotowaniu nakryj pokrywką i odstaw na ok. 24 godziny. Po czym przecedź przez gazę dokładnie płyn, dodaj miód, oraz sok z cytryny. Gotować bez przykrycia aż do zredukowania do lejącego miodku. Gorący syrop można od razu zakręcać w słoiczkach.
Dziennie można spożywać do 2 łyżek syropu, dla dzieci około połowy dawki.
Moja córeczka bardzo lubi poranną ciepłą wodę z syropem mniszkowym.
Smacznego 🙂
ND CNN Joanna Brejecka-Pamungkas