Master tonik używany był już w średniowiecznej Europie gdy nie znano jeszcze antybiotyków. Ma on działanie przeciwbakteryjne, jak również przeciwbakteryjne i wirusowe. Poprawia krążenie krwi i limfy w organizmie oraz oczyszcza krew. Jak również skutecznie wzmacnia układ immunologiczny.
Oto przepis jak go przygotować:
- 700 ml octu jabłkowego bio
- ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku
- ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
- 2 świeże papryki, najostrzejsze jakie można znaleźć
- ¼ szklanki startego imbiru
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki kurkumy w proszku lub 2 kawałki korzenia kurkumy
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki w misce, z wyjątkiem octu. Przenieść mieszaninę do słoika
Wlać ocet jabłkowy. Zamknąć i dobrze wstrząsnąć. Trzymać słoik w suchym i chłodnym miejscu przez 2 tygodnie. Wstrząsnąć lub mieszać kilka razy dziennie. Po dwóch tygodniach, wycisnąć dobrze i przecedzić płyn, można użyć w tym celu gazy. Twój Master Tonik jest już gotowy do użycia. Nie musi być przechowywany w lodówce. Pozostałą, suchą część miesznaki można wykorzystać podczas gotowania.
Jeśli chcesz poprawić odporność przyjmuj 1 łyżkę dziennie przed posiłkiem, nie zalecam rozpuszczania w wodzie, osłabia to działanie toniku. Możesz stopniowo zwiększać dawkowanie toniku o ½ łyżeczki aż osiągniesz ok. 50 ml dziennie.
Jeśli cierpisz z powodu silnych infekcji lub chorób przewlekłych możesz zażywać 5-6 razy dziennie po 1 łyżce stołowej mikstury.
Polecam i życzę zdrowia!