Nie wiem jak Wy, ja cały rok czekam na sezon „bobowy”. Odkąd pojawił się świeży bób zjadam średnio pół kilograma dziennie, gdyż bardzo lubię jego smak. Dodatkowo bób posiada również liczne walory odżywcze.
Bób i jego walory odżywcze
Bób ma naturę neutralną i należy do elementu Ziemi, jest bardzo odżywczy, wzmacnia śledzionę, żołądek i trzustkę.
Jedzmy go jak najczęściej!
Z reguły gotuję go w wodzie z przyprawami i jem solo, natomiast w ramach bobowego urozmaicenia bardzo pożywna letnia sałatka.
Dobra rada: Jeśli odczuwasz wzdęcia po strączkach, spróbuj ugotować bób z łyżką kminku.
Przepis na sałatkę z bobu
Składniki:
- Bób ok. 300 g
- 3 jajka
- rukola ok. 100 g
- oliwa z oliwek
- świeże zioła
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotować bób do miękkości. Podczas gotowania do wody warto dodać sól, kminek. Dorzucam również kilka plasterków świeżej kurkumy oraz imbiru. Obrać bób ze skórek.
Zagotować jajka na twardo, pokroić w ćwiartki.
Przygotować sos z oliwy z oliwek (można również użyć innego oleju) z dodatkiem ulubionych przypraw i ziół.
W miseczce wymieszać rukolę z bobem oraz sosem, na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.
Smacznego 🙂