Lekka zupa z jarmużem inspirowana Medycyną Chińską
Ta wiosenna zupa z jarmużem będzie ulgą dla układu trawiennego. Jej zielone składniki będą wspomagały oczyszczanie wątroby oraz oczyszczały krew.
Mamy jeszcze wczesną wiosnę i dość chłodne powietrze, dlatego tego rodzaju ciepła zupa znakomicie ogrzeje i będzie zapobiegać wiosennym katarom lub przeziębieniom.
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglnej;
- 1 papryka;
- 6 liści jarmużu;
- 5 ziemniaków;
- 1 łyżeczka masła;
- 1 liść laurowy;
- ½ łyżeczki tymianki;
- łyżeczka lubczyku;
- łyżeczka cytryny;
- łyżeczka estragonu;
- ½ pęczka szczypiorku;
- ziele angielskie;
- oregano;
- bazylia;
- gałązka rozmarynu;
- 1 ząbek czosnku;
- szczypta czarnego pieprzu;
- trochę posiekanej natki pietruszki;
- kiełki lucerny.
Wykonanie:
Dodawać nieśpiesznie składniki w podanej kolejności.
- Zagotować 2 litry wody, dodać 1 liść laurowy, ½ łyżeczki tymianki, 1 łyżeczkę lubczyku.
- Dodać 1 łyżeczkę masła, 1 surową, pokrojoną w paski paprykę, ok. 6 liści jarmużu pokrojonych w paski, kilka ziemniaków przekrojonych w ćwiartki.
- Dodać ½ szklanki uprzednio wyprażonej kaszy jaglanej, ½ drobno pokrojonego pęczka szczypiorku, 3 ziarenka zioła angielskiego, 1 łyżeczka oregano oraz bazylii, gałązka rozmarynu, 1 ząbek czosnku, szczypta czarnego pieprzu.
- Dodać soli do smaku.
- Dodać łyżeczkę cytryny i łyżeczkę estragonu.
- Gotować ok. pół godziny. Na koniec dodać po garstce pietruszki oraz kiełków lucerny na talerzu.
Zachowanie kolejności zwiększy wibracyjne właściwości zupy z jarmużem, choć nie jest warunkiem koniecznym, jeśli zajdzie pomyłka proszę nie wyrzucajcie zupy 🙂 O ile to możliwe, użyjcie świeżych ziół.