Lekka zupa z jarmużem inspirowana Medycyną Chińską

Ta wiosenna zupa z jarmużem będzie ulgą dla układu trawiennego. Jej zielone składniki będą wspomagały oczyszczanie wątroby oraz oczyszczały krew.

Mamy jeszcze wczesną wiosnę i dość chłodne powietrze, dlatego tego rodzaju ciepła zupa znakomicie ogrzeje i będzie zapobiegać wiosennym katarom lub przeziębieniom.

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglnej;
  • 1 papryka;
  • 6 liści jarmużu;
  • 5 ziemniaków;
  • 1 łyżeczka masła;
  • 1 liść laurowy;
  • ½ łyżeczki tymianki;
  • łyżeczka lubczyku;
  • łyżeczka cytryny;
  • łyżeczka estragonu;
  • ½ pęczka szczypiorku;
  • ziele angielskie;
  • oregano;
  • bazylia;
  • gałązka rozmarynu;
  • 1 ząbek czosnku;
  • szczypta czarnego pieprzu;
  • trochę posiekanej natki pietruszki;
  • kiełki lucerny.

Wykonanie:

Dodawać nieśpiesznie składniki w podanej kolejności.

  • Zagotować 2 litry wody, dodać 1 liść laurowy, ½ łyżeczki tymianki, 1 łyżeczkę lubczyku.
  • Dodać 1 łyżeczkę masła, 1 surową, pokrojoną w paski paprykę, ok. 6 liści jarmużu pokrojonych w paski, kilka ziemniaków przekrojonych w ćwiartki.
  • Dodać ½ szklanki uprzednio wyprażonej kaszy jaglanej, ½ drobno pokrojonego pęczka szczypiorku, 3 ziarenka zioła angielskiego, 1 łyżeczka oregano oraz bazylii, gałązka rozmarynu, 1 ząbek czosnku, szczypta czarnego pieprzu.
  • Dodać soli do smaku.
  • Dodać łyżeczkę cytryny i łyżeczkę estragonu.
  • Gotować ok. pół godziny. Na koniec dodać po garstce pietruszki oraz kiełków lucerny na talerzu.

Zachowanie kolejności zwiększy wibracyjne właściwości zupy z jarmużem, choć nie jest warunkiem koniecznym, jeśli zajdzie pomyłka proszę nie wyrzucajcie zupy 🙂 O ile to możliwe, użyjcie świeżych ziół. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *