Korzystajmy z dobrodziejstw lata umiejętnie korzystając z kąpieli słonecznych. Nie jestem zwolenniczką kremów z filtrem i staram się ich nie używać, ale jeśli przebywamy na słońcu dłużej niż wcześniejsze ekspozycje jest to wskazane, aby uniknąć oparzenia słonecznego.

Słońce ma właściwości terapeutyczne, które swoją historią sięgają do starożytnej Grecji. jest dla nas znakomitym źródłem witaminy D3, przekładając się na wiele korzyści zdrowotnych, a ponadto

Zapraszam do zapozania się z artykułem o korzyściach witaminy D3
  • Zwiększa ilość dostarczanego tlenu do komórek naszego ciała, podobnie jak ćwiczenia fizyczne
  • Słońce zwiększa ilość limfocytów poprawiając działanie układu odpornościowego
  • Światło słoneczne wspomaga leczenie depresji, poprawiając nastrój
  • Właściwości przeciwbakteryjne
  • Wspomaga leczenie zmian skórnych tj. łuszczyca, trądzik, egzemy, grzybice.
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Obniża podwyższone ciśnienie
  • Penetrując głęboko przez skórę oczyszcza naczynia krwionośne, wspomagając leczenie lub zapobiegając arteriosklerozie
  • Przeciwdziała nowotworom

Najkorzystniej zacząć opalanie od ok. 20 min dziennie, stopniowo zwiększając czas przebywania na słońcu. Dobrym, naturalnym sposobem jest smarowanie się olejem kokosowym lub zwykłą oliwą jadalną.

Spożywanie owoców i warzyw bogatych w beta caroteny oraz soków z nich sprawi, że opalimy sie szybciej i dłużej będziemy się cieszyć opalenizną. Ponadto, beta-karoteny zapewniają prawidłożę funcjonowanie wzroku, wzmaniają odporność, pomagają w leczeniu trądziku oraz opóźniają pojawienie się zmarszczek. Bogate źrodła prekursora witaminy A znajdziemy w marchewce oczywiśce, ale również zasobne są w nią warzywa i owoce tj. dynia, brzoskwinie,buraki, morele, pomidory, papryka, brokuły, fasolka szparagowa, szpinak czy sałata.

Przepisy na soki w artykule

ND CCN Joanna Brejecka-Pamungkas