Lubicie ketchup? Przydaje się w kuchni? U nas szczególnie dla dzieci. Ale smak naszych potraw wzbogaca tylko domowy ketchup.

Nie polecam sklepowych ketchupów ze względu na znaczną ilość konserwantów. Zapraszam do zrobienia własnego, pysznego, zdrowego ketchupu. Sezon na nasze pyszne pomidory nadal trwa, więc korzystajmy! Można przygotować zapasy takiego ketchupu również na zimę.

Czego potrzebujesz, by zrobić domowy ketchup?

Przepis jest prosty, oto potrzebne składniki:

  • 1,5 kg pomidorów (dowolny rodzaj, ja najbardziej lubię malinowe)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki miodu lub ksylitolu
  • 1 łyżeczki soli kłodawskiej/himalajskiej
  • 1-2 łyżek soku z cytryny

Przygotowanie:

Pomidory należy umyć i zblendować wraz z cebulą, a powstałą papkę przelać do patelni lub garnka. Posolić i zagotować pod przykryciem. Po zagotowaniu można odkryć pokrywkę i odparować masę, aż będzie ciemniejsza. Można przetrzeć przez sito, aby usunąć skórki. Przelać ponownie do blendera i zmiksować z dodatkiem słodu, oraz cytryny. Można dodać również chili, jeśli lubimy ostry smak ketchupu. Zagotować ponownie, sprawdzając czy ketchup ma już pożądaną przez nas konsystencje, jeśli tak, to przelewamy go do słoików i pasteryzujemy przez 20-30 minut.

Zapewniam, że jeśli zrobisz domowy ketchup już nigdy nie sięgniesz po ten sklepowy 😉

I jak Wam się udał? Smacznego 🙂