Czy lubicie czekolad臋? 馃檪

A Wasze dzieci?

Pewnie nie 馃槈

Ale gdyby艣cie jednak lubili … chcia艂abym Wam opowiedzie膰 o naszym czekoladowym eksperymencie. Kt贸ry moja c贸rka skwitowa艂a, 偶e ju偶 nigdy nie b臋dziemy juz kupowa膰 czekolady w sklepie 馃檪

Mo偶e pamietacie domow膮 czekolad臋 z dzieci艅stwa, kt贸r膮 baz膮 by艂o mleko w proszku. By艂a smaczna, ale sk艂adniki mog膮 pozostawia膰 sobie wiele do 偶yczenia. Gdy trafi艂am na ten pomys艂 na czekolad臋 postanowi艂am od razu go wypr贸bowa膰 i zabra艂y艣my si臋 z Iz膮 do pracy 馃檪

Co jest potrzebne:

  • olej kokosowy (najlepiej ekstra virgin)
  • Surowe kakao
  • mi贸d, ksylitor, syrop z agawy (lub inna naturalna s艂odycz, mo偶na r贸wnie偶 ten element omin膮膰)

Opcjonalne dodatki:

  • chilli, kurkuma, orzechy, owoce goji itp.
Wykonanie:

Do naszej czekolady u偶y艂y艣my 100 g oleju oraz ok. 100 g kakao, najcz臋艣ciej gotuj臋 “na oko” i my艣le ze tymi proporcjami mo偶na sterowa膰, w zale偶no艣ci jak gorzk膮 czekolad臋 chcemy uzysk膮膰. Rozpu艣ci艂am olej kokosowy w kipieli wodnej, doda艂am kakao i rozmiesza艂am dok艂adnie aby nie by艂o grudek. Po czym doda艂am dwie 艂y偶ki miodu, oraz 艂y偶k臋 ksylitolu, wasze ilo艣ci czy dodatki mog膮 by膰 inne, w zale偶no艣ci od preferencji. I w艂a艣ciwie bazow膮 czekolad臋 mamy ju偶 gotow膮.
Dodatkowo, dosypa艂y艣my po szczypcie chilli i kurkumy aby wzbogaci膰 nasz膮 czekolad臋 o w艂a艣ciwo艣ci przeciwzapalne i rozgrzewaj膮ce.

Obra艂y艣my kilka orzech贸w w艂oskich, najlepiej nie kupowa膰 艂uskanych, gdy偶 traca cze艣膰 w艂a艣ciwo艣ci podczas przechowywania. Wybra艂y艣my orzechy w艂oskie gdy偶 wzmacniaj膮 nerki, nasze akumulatory energetyczne, oraz poprawiaj膮 prac臋 uk艂adu nerwowego.

Ponadto dorzuci艂y艣my gar艣膰 owoc贸w goji, kt贸re s膮 prawdziw膮 bomb膮 antyoksydant贸w.

Tak przygotowan膮 czekoladow膮 mikstur臋 mo偶na wyla膰 na blaszk臋, foremk臋 do czekoladek czy foremki, kt贸re mamy w domu. My u偶y艂y艣my prostok膮tnego pojemniczka i wstawi艂y艣my j膮 do lod贸wki, pokroi艂y艣my gdy mia艂a ju偶 sta艂膮 konsystencje.

Zdradze Wam, 偶e na dzie艅 babci i dziadka przygotowa艂y艣my czekoladow膮 wariacje w kszta艂cie serduszek i pi臋knie je zapakowa艂y艣my 馃檪

Taka domowa czekolada zalet ma bez liku, ma te偶 jedn膮 wad臋, rozpuszcza si臋 w temperaturze pokojowej i w paluszkach dzieci do艣膰 szybko wi臋c powinna by膰 przechowywana w lod贸wce. Co dowodzi, i偶 konwencjonalne czekolady aby przetrwa膰 miesi膮cami na p贸艂kach musz膮 mie膰 dodatek t艂uszcz贸w utwardzanych.

Nasza pierszwa porcja czekolady przertwa艂a w lod贸wce ok. tydzie艅 i jutro mamy zamiar zrobi膰 kolejn膮 porcje tym razem u偶ywaj膮c innych dodatk贸w.

呕ycz臋 Wam smacznego i podzielcie si臋 Waszymi czekoladowymi eksperymentami 馃檪