Dlaczego w kurkach nie znajdziemy robaków?

Pieprznik jadalny zwany inaczej kurką ma wyjątkowe właściwości i wyróżnia się spośród innych grzybów. Zastosowanie kurek było bardzo szerokie w medycynie ludowej, szczególnie jako środek usuwający pasożyty ludzkie.

Ponadto, od starożytności, były stosowane, jako środek poprawiający pracę wątroby, narządu wzroku. Kurki łagodzą również stany zapalne spojówek, a także usprawniają działanie układu odpornościowego.

Skąd takie wspaniałe właściwości?

Skład chemiczny kurek jest bardzo urozmaicony: są w nich witaminy (A, E, C, PP, D, B1, B2) oraz minerały: wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor siarka, żelazo, mangan, fluor oraz duże ilości miedzi i cynku. Ponadto, zawiera składnik hitinmannoza, który jest także wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym i ma właściwości paraliżujące układ nerwowy pasożytów.  

W składzie chemicznym kurek znajdziemy również kwas trametonolinowy, który ma właściwości antyoksydacyjne oraz wspiera regeneracje wątroby.

Wykorzystaj właściwości kurek

W jaki sposób skorzystać z tak niesamowitych właściwości kurek, które są teraz wszechobecne w lasach i nas straganach?

Jeśli chcemy skorzystać z ich właściwości antyseptycznych, nie należy ich poddawać wyższej temperaturze, czyli powyżej 55 stopni.

Są dwa sposoby, aby wykorzystać ich właściwości:

  • sporządzić nalewkę z grzybów,
  • ususzyć kurki na słońcu lub w niskich temperaturach w piekarniku lub suszarce. Po wysuszeniu najlepiej zmielić w młynku i przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku w ciemnym miejscu.

I posypywać na kanapki, surówki, sałatki i takie potrawy, które nie są gorące.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *