Buraczane Czekoladowe Pyszności
Zdrowe ciasto czekoladowe, czyż nie jest to marzenie każdej z nas?
Znam taki przepis i z przyjmenością się z Tobą nim podzielę. Przygotowałam buraczane ciasto czekoladowe na jedną z naszych rodzinnych imprez. Sprawdził się na niej wyśmiecie i mam nadzieję, że Wasz wypiek również zbierze tyle pochlebstw.
Zapraszam!
Czego potrzebujesz, by przygotować buraczane ciasto czekoladowe?
Składniki:
- 1,5 szklanki puree z buraka
- ½ szklanki oleju kokosowego
- 1 szklanka mleka kokosowego (lub innego, jeśli nie przepadacie za kokosowym)
- 2/3 szklanki słodu, ja dodałam miód, ale możecie również użyć ksylitolu, syropu z agawy, daktylowego lub innego
- 80 g rozpuszczonej jak najbardziej gorzkiej czekolady
I suche składniki:
- 2 szklanki dowolnej mąki, ja użyłam mieszanki mąk: migdałowej, kasztanowej, orkiszowej i ryżowej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Buraczane ciasto czekoladowe – przygotowanie
Buraki – gwiazdę tego dania można upiec, lub ugotować. Poczekać aż ostygnie, obrać i najlepiej zblendować na gładką masę.
Połączyć mokre składniki z burakami oraz dodać suche i wymieszać dokładnie.
Przelać jednolitą masę do blaszki wyłożonej papierem i piec w przez ok. 40 minut w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu można pozostawić ciasto do wystygnięcia w piekarniku. Po czym obficie posypać orzechami i polać roztopioną gorzką czekoladą.
Smacznego 🙂
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]