Zdrowe ciasto czekoladowe, czyż nie jest to marzenie każdej z nas?

Znam taki przepis i z przyjmenością się z Tobą nim podzielę. Przygotowałam buraczane ciasto czekoladowe na jedną z naszych rodzinnych imprez. Sprawdził się na niej wyśmiecie i mam nadzieję, że Wasz wypiek również zbierze tyle pochlebstw.

Zapraszam!

Czego potrzebujesz, by przygotować buraczane ciasto czekoladowe?

Składniki:

    • 1,5 szklanki puree z buraka
    • ½ szklanki oleju kokosowego
    • 1 szklanka mleka kokosowego (lub innego, jeśli nie przepadacie za kokosowym)
    • 2/3 szklanki słodu, ja dodałam miód, ale możecie również użyć ksylitolu, syropu z agawy, daktylowego lub innego
    • 80 g rozpuszczonej jak najbardziej gorzkiej czekolady

I suche składniki:

    • 2 szklanki dowolnej mąki, ja użyłam mieszanki mąk: migdałowej, kasztanowej, orkiszowej i ryżowej
    • 1 łyżka kakao
    • 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
    • Szczypta soli

 

Buraczane ciasto czekoladowe – przygotowanie

Buraki – gwiazdę tego dania można upiec, lub ugotować.  Poczekać aż ostygnie, obrać i najlepiej zblendować na gładką masę.
Połączyć mokre składniki z burakami oraz dodać suche i wymieszać dokładnie.
Przelać jednolitą masę do blaszki wyłożonej papierem i piec w przez ok. 40 minut w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu można pozostawić ciasto do wystygnięcia w piekarniku. Po czym obficie posypać orzechami i polać roztopioną gorzką czekoladą.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Entdecken Sie die besten Steroide auf https://steroids-safe.com/.