Zakwas buraczany
- Czas przygotowania: 5 minut + 5 dni oczekiwania
Składniki na słoik:
500 g buraków
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarenka pieprzu
2 ziela angielskie
1 łyżeczka soli
2 szklanki wody
Przygotowanie:
- Buraki obrać i pokroić na ósemki. Układać ciasno w czystym słoju, pomiędzy buraki wciskając wszystkie przyprawy. Na koniec wsypać sól oraz wlać wodę, zamknąć słój i potrząsnąć kilka razy. Postawić i delikatnie odkręcić, aby nakrętka była luźniej zakręcona.
- Zamknięty słoik odstawić do kuchennej szafki na około 5 – 7 dni. Po czterech dniach można odkręcić słoik i sprawdzić czystą łyżeczką smak zakwasu i w zależności od stopnia kwasowości pozostawić go jeszcze na na 1 – 3 dni. Zakwas jest dobry, kiedy ma głęboki, lekko kwaskowaty aromat i ciemną barwę.
Porady:
- Upewnić się, że słoik był czysty – dla pewności dobrze jest go wcześniej wyparzyć.
- Wszystkie buraki muszą być przykryte wodą, nie mogą wystawać poza poza jej wysokość.
- Jeśli na szczycie zakwasu zebrała się piana, to nic złego – dopóki w słoiku nie ma pleśni zakwas jest dobry.
- Gotowy zakwas można przełożyć do lodówki i zużyć w ciągu tygodnia lub dwóch.
- Polecam od razu użyć większych ilości, np. 3 litrowego słoika i proporcjonalnie składników.