Kaszel w ciąży może wystąpić na skutek zakażenia wirusowego lub bakteryjnego. Czasami pojawia się na początku infekcji lub jako konsekwencja przeziębienia.

Z jednej strony bardzo ważne jest aby infekcja się nie rozprzestrzeniła i nie była zagrożeniem dla ciąży czy wymagała konieczności podania leków. A z drugiej strony w pierwszym trymestrze ciąży nie chcemy ingerencji z zewnątrz lub jeśli to w najmniejszym możliwym zakresie. Szczególną ostrożność zachowujemy  w pierwszym trymestrze ciąży, który jest czasem stabilizacji ciąży. 

Wszelkie metody na kaszel w ciąży radzę skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym i zasiegać rad u dietetyków, naturopatów, terapeutow medycny chińskiej, którzy maja doświadczenie i wiedzę na temat terapii kobiet ciężarnych. 

Podstawa to w takim przypadku dieta, ograniczenie produktów, które wzmaga wydzielanie śluzu tj.:

  • cukier i słodycze
  • soki owocowe, bardzo słodkie owoce tj. banany
  • pszenica a więc makarony, pszenny chleb, kluski, pierogi itp. 
  • mleko krowie oraz przetwory z niego 

Pomocne zioła w przypadku kaszlu w ciąży:

  • korzeń prawoślazu 
  • liść babki lancetowatej 
  • ziele majeranku 
  • imbir suszony lub świeży 
  • anyż
  • kwiat i owoc bzu czarnego 

1 łyżka wybranego zioła lub kombinacji ziół na zalana szklanką wrzątku. Pozostawić do zaparzenia pod przykryciem przez 15 minut. 

Napary z siemienia lnianego – wspaniale nawilżają układ oddechowy. 

1 łyżkę zmielone siemienia lnianego zalać szklanką wrzątku i pozostawić do odstawienia na 15 minut i wypić

1 porcja w okolicach śniadania, a druga kolacji lub dodawać siemię lniane go posiłków, zupy, koktaili 

Lub pogotować siemię lnianego w ziarenkach ok. 15 minut – 1 łyżka na szklankę wody i wypijać analogicznie dwa razy dziennie. 

Ma na celu regenerację i osłonę błoń śluzowych układu pokarmowego. 

Miód również jako naturalny antybiotyk również będzie bardzo korzystny oraz badania wykazują jego działanie przeciwkaszlowe. 

Znakomicie sprawdzą się syropy na bazie niego. 

Składniki:

•      pokrojony świeży imbir (ok. 3 cm)

•      cytryna ze skórka

•      kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub 1 średnia cebula

•      dwa pokruszone kawałki kory cynamonu

•      całość zalana jest miodem lipowym.

Profilaktyczna dawka  to 1-2 łyżeczki dziennie. Powinien być przechowywany w lodówce. Zapraszam do sporządzenia i wypróbowania tego smacznego syropu w domu.

Przyjmować można do 3 łyżek dziennie. 

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Skład:

ok. 50 skupisk rozwiniętych kwiatów czarnego bzu, tzw. baldaszków

2 litry wody

1 kg miodu, cukru trzcinowego lub ksylitolu

Obetnij kwiaty z łodyg i zalej je wrzącą wodą. Zostaw na 24 godziny. Po tym czasie, przecedź roztwór, dodaj do niego słodu i gotuj aż do rozpuszczenia cukru. Przelej syrop do sterylnych buteleczek i pasteryzuj przez 20 minut.

Dawka dzienna 2 łyżki. 

Syrop z owoców bzu

Wykonujemy bardzo podobnie

2 kg dojrzałych owoców czarnego bzu

1 kg miodu, cukru lub ksylitolu

woda

Obrane i umyte owoce umieść w garnku i zasyp słodem, dodaj wodę w takiej ilości aby owoce były zakryte. Gotować należy tak długo aż owoce puszczą soki. Po ostygnięciu przecedź i przelej do butelek lub słoików, po czym pasteryzuj.

Przyjmowanie do 2 łyżek dziennie.

Syrop z buraka i miodu

Sprawdzi się w czasie choroby oraz w profilaktyce osłabionej odporności.

Usprawnia funkcjonowanie górnych i dolnych dróg oddechowych, działa wykrztuśnie, poprawia oddychanie, łagodzi ból gardła i chrypkę.

Zetrzyj 2-3 średnie czerwone buraki na tarce, dodaj 2-3 łyżki miodu do smaku i gotuj na słabym ogniu przez ok. 20 minut.

W czasie lata można również wystawić go w słoiku na słońcu na 24-48 godzin, po czym przechowywać w lodówce.

Podawaj 1-3 łyżeczek syropu dziennie w zależności od intensywności dolegliwości.

Syrop z cebuli

Pomaga na różne dolegliwości układu oddechowego. Jest bogaty w związki odżywcze, zwalcza przeziębienia, działa przeciwwirusowo i wykrztuśnie.

Drobno pokrój cebulę i wymieszaj ją z miodem, aż cebula puści soki. Zazwyczaj zajmuje to ok. 5 godzin. Po przygotowaniu najlepiej przechowywać w lodówce.

Do 2 łyżek syropu dziennie. 

Nacieranie górnej części pleców dziecka gęsim smalcem i z nalewką bursztynową

W przypadku suchego kaszlu okłady z gorczycy, okłady z rozgniecionego ziemniaka ze smalcem gęsim (bardzo silnie rozlepiają wydzieliny i działają wykrztuśnie). 

 Colostrum (siara bydlęca, kozia, młodziwo) to płyn produkowany przez gruczoły mleczne ssaków pod koniec ciąży i po porodzie, jest niezwykle odżywczy i zawiera blisko 200 czynnych składników:

 – immunoglobuliny wzmacniające odporność

– laktoperoksydazę i lizozym, które mają właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne

– laktoferynę, która ma właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwnowotworowe

– kolostryninę usprawniającą pamięć i pracę układu nerwowego

– wapń i witaminy A, B, D i E

Colostrum jest znakomitą substancją wspierającą działanie układu odpornościowego, i bardzo bezpieczną.  

Nebulizacje z solą fizjologiczną 

lub 

Klasyczne inhalacje na ciepło – wystarczy miska gorącej wody, zakorplenienie do niej kilku kropli olejku eukaliptusowego. 

Aplikacja baniek lekarskich tylko na rejon górnej części pleców jest dopuszczalna po konsultacji z lekarzem. 

Akupunktura aplikowana przez doświadczonego akupunturzyste również będzie znakomitym wsparcie w ew. infekcjach kaszlowych lub innych w czasie ciąży. 

Co ważne długoterminowo aby kobieta w ciąży dbała jak najlepiej o swoją odporność: poprzez: 

Zdrowe odżywianie

Dawkę ruchu, jeśli jest dozwolona 

Czas na świeżym powietrzu

Redukcje stresu 

Odpowiednio dopasowaną suplementacje do indywidualnych potrzeb organizmu, czym często zajmuje się w gabinecie i pacjentki pod moją opieką raczej nie chorują lub jeśli coś się wydarzy bardzo sz 

Absolutne podstawy to Wit. D3, Omega-3 DHA, jod, kwas foliowy, magnez, zazwyczaj żelazo. 

Zobacz również tekst zioła w ciąży.